Tsarina Blog

Russische ondertitels voor nieuwe Zeeuwse film, nieuws: artikel uit de Faam

Russische ondertitels voor nieuwe Zeeuwse film, nieuws: artikel uit de Faam

by Tsarina Natalia -
Number of replies: 0

Hier kunt u dit artikel online lezen.

zo 24 dec 2017, 12:00 

VLISSINGEN – April volgend jaar wordt op filmfestival in het Russische St. Petersburg een film gedraaid, vrijwel geheel opgenomen in Zeeland. ‘Just Divorced, or how to rob the Maffia’, ook geselecteerd voor Sochi en Kiev, wordt op dit moment in Zeeland van Russische ondertitels voorzien door Tsarina Natalia.

Tsarina, oorspronkelijk uit St. Petersburg, woont en werkt in Vlissingen. Ze werkt met haar talenkennis voor particulieren en bedrijven. Zoals voor ondernemers uit het Sloe die Rusland bezoeken. Ook leverde ze vertalingen en ondertiteling van bedrijfsfilms. Ze worden gebruikt op internet of beurzen. Andersom levert Tsarina dankzij haar technische achtergrond ook maritieme vertalingen Engels. Ondertiteling voor een korte speelfilm is echter een nieuwtje.

Winnaar 
De nieuwe film die Tsarina Natalia deze maand ondertitelt is een verkorte versie van ‘Just Divorced, or how tor rob the maffia’ van Benn Flore. Het oorspronkelijke script won dit jaar de Cannes Golden Plume en haalde in 2014 de finale in Hollywoods World Series of Screenwriting. “Ondertitels schrijven voor zo’n film is niet hetzelfde als zonder meer vertalen,” vertelt Natalia, “teksten in het Russisch zijn langer dan in het Nederlands. Je moet ze zelf aanpassen om ze kort en bondig te houden.”

Meer bijdragen uit Walcheren
Het oorspronkelijke script is ontleend aan het boek ‘Gelukkig Gescheiden, of de rover beroofd’. Het boek is ook verkrijgbaar via Zeeuwse boekhandels en als ebook bij de meeste online boekwinkels. Om verfilming in Zeeland mogelijk te maken werd het verhaal herschreven. Aan de verkorte versie werkte ook fotograaf en cameraman EnteBreed uit Biggekerke mee. De film, onlangs ook geselecteerd voor een festival in Berlijn, vertoont verder mooie Zeeuwse dronebeelden van Zuidwest 10 in Middelburg.

Russisch in Zeeland, cursussen in 2018
Vertaling van een speelfilm is voor Natalia niet alledaags, maar het Russisch is ook in Zeeland niet uit haar dagelijkse leven weg te denken. Zo geeft zij o.a. Russische les, laat de website www.tsarina.info zien. Daar maken jaarlijks zo’n vijfentwintig mensen gebruik van, zakenmensen en particulieren. Gevorderden en beginners. Sommige cursisten beginnen bij nul, anderen lopen al veel langer mee om hun bestaande kennis te onderhouden.