Tsarina Blog

Leerstrategieën

Leerstrategieën

by Tsarina Natalia -
Number of replies: 0

Leg uit

Als je luistert naar een uitleg onthoud je maar 5% van de informatie. Bij lezen en zien ligt dat percentage al hoger: ongeveer 10%. Je onthoudt zelfs zo’n 90% als je de informatie uitlegt, voordoet of met iemand bespreekt. Van deze wetenschap kun je gebruikmaken door na het leren de stof aan iemand uit te leggen of een handeling voor te doen. Overhoren is daarom ook een effectief middel om te controleren of je alle informatie hebt onthouden.

Studeer samen

Als je samen studeert, kun je gebruikmaken van elkaars kennis en kun je elkaar motiveren. En je hebt de kans om te spreken over de stof, waardoor je op een veel gezelligere manier de informatie herhaalt dan wanneer je voor de tiende keer dezelfde tekst leest. Om samen te werken hoef je niet altijd bij elkaar te zijn. Je kunt ook samenwerken door Skype aan te zetten of elkaar op de hoogte te houden van je vorderingen via social media. Weten dat anderen ook hard aan het werk zijn, motiveert ook.

Herhaal de stof

Stof die je leert, gaat eerst naar het kortetermijngeheugen. Om ervoor te zorgen dat je de stof niet snel weer vergeet, moet dit naar het langetermijngeheugen. Dat doe je door stof te herhalen en te oefenen. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Herhaal bijvoorbeeld aan het einde van de dag kort wat je hebt geleerd. Op die manier fris je de weggezakte kennis weer even op. Eigenlijk zeg je dan tegen je hersenen: ‘Let op, dit moeten jullie onthouden, dit is belangrijk.’

Samenvatten

Schrijf in een paar zinnen op waar de tekst of het hoofdstuk dat je zojuist hebt gelezen over gaat. Dit kun je zien als een soort uitleg aan jezelf. Door de stof even kort te herhalen, maak je de leerstof overzichtelijker voor jezelf. Tegelijkertijd controleer je of je de stof goed genoeg hebt begrepen door het in je eigen woorden na te vertellen.

Tip: als je schrijft, onthoud je veel meer informatie dan wanneer je typt.

Associeer

Bedenk voorbeelden of plaatjes bij de leerstof. Werk met kleuren (markeren met een markeerstift) en maak verbindingen door lijnen. Zo onthoud je de stof beter. Een woordweb of een mindmap zijn hier heel geschikt voor.